Waar komt het kerstpakket nou eigenlijk vandaan?

Kerstpakket
Kerstpakket
Kerstpakketten

Deze vraag werd mij een tijdje geleden gesteld en ai… Heel eerlijk gezegd wist ik het antwoord niet. Dat kan natuurlijk niet als kerstpakkettenspecialist! Dus ik heb het meteen voor je uitgezocht, zodat ik voor eens en altijd antwoord op die vraag kan geven! Ben je ook benieuwd? Lees vooral verder!

Oude traditie

We gaan even terug in de tijd naar de boerenbevolking in Engeland, aan het begin van de 19e eeuw. Een heel andere tijd maar aan kerst werd al wel aandacht besteed. Tweede kerstdag was toen al een vrije dag (over tradities gesproken!).

Gezellig kerstfeest vieren

De boeren in die tijd hadden inwonende meiden en knechten in dienst voor alle werkzaamheden die gedaan moesten worden. De meiden en knechten gingen met kerst terug naar hun eigen huis om gezellig kerstfeest te vieren met hun familie.

19e eeuwse kerstborrel

Voor ze die kant opgingen gingen ze nog even langs de boer om die een zalig kerstfeest te wensen. De boer maakte daar echt een momentje van, een soort van 19e -eeuwse kerstborrel! De meiden en knechten kwamen samen. Ze werden door de boer getrakteerd op lekkernijen die we nu ook nog steeds met kerst eten, namelijk brood met rozijnen, chocolademelk en amandelspijs.

Feestelijk cadeau voor thuis

Als waardering voor al het gedane werk het afgelopen jaar kregen de meiden en knechten nog een kerstcadeau mee. Ze gingen naar huis met een goedgevulde mand met lekker eten en nuttige cadeautjes. Eenmaal thuis aangekomen werd de mand met gejuich ontvangen en door het hele gezin bewonderd en uitgepakt!

Nog steeds een kerstgeschenk als waardering

Uit dit oude gebruik is de traditie ontstaan zoals we die nu kennen: het geven van een cadeaupakket aan het personeel als uiting van waardering! Wat vind ik het leuk dat er veel nog hetzelfde is gebleven; de vrije tweede kerstdag, het eten van kerstbrood, banketstaaf en chocomel en het geven van een kerstgeschenk als blijk van waardering. Een prachtige historie, ik vergeet hem nooit meer!

Laat jouw waardering blijken

Hoe ga jij dit jaar laten zien dat je jouw werknemers of zakenrelaties waardeert? Klik hier voor alvast een aantal originele ideeën voor kerstpakketten!

Liefs Petra

PS: Heb je hulp nodig bij het samenstellen van een origineel kerstpakket waar jouw werknemers of zakenrelaties blij van worden? Ik help je graag!

Bekijk ook